Blog

Specialiseren in sport? Niet te vroeg!

Dat sporten goed voor kinderen is, weet iedereen. Niet alleen is het goed om overgewicht te voorkomen en om kinderen om te leren gaan met winst en verlies, ook de motorische vaardigheden worden door sport verbeterd. Hierin is het goed om één sport te doen, maar nog beter om kinderen meerdere sporten te laten proberen.

Niet alleen is door het uitproberen van meerdere sporten de kans groter dat het kind de sport vindt waar hij of zij het meest plezier uit haalt groter. Ook blijkt uit onderzoek dat de motoriek van kinderen verbetert zodra ze tot (in ieder geval) hun 12e levensjaar meerdere sporten beoefenen.

Door het uitproberen van meerdere sporten verbetert de motoriek van kinderen.

 

Specialiseren

In Nederland is zo’n 78% van de kinderen van 6 t/m 11 jaar lid van een sportvereniging. Lidmaatschap van één sportvereniging verbetert vooral specifieke vaardigheden voor die sport. De algehele motorische vaardigheden verbeteren hier niet door, zo blijkt uit onderzoek. Sterker nog, uit onderzoek is gebleken dat het vroeg specialiseren zelfs een negatief effect kan hebben. Onder specialiseren wordt verstaan dat kinderen onder de 12 jaar zich richten op één sport voor meer dan acht maanden tijdens een periode van minstens een jaar ten koste van andere sporten.

 

Multisport

Basis van het ASM is multisport. De gedachte is om alle kinderen, zowel gewone kinderen als toptalenten, meerdere sporten te laten beoefenen. Zodat alle sporters baat hebben bij het ontwikkelen van beweegtalent op een gestructureerde, veelzijdige wijze. Dat biedt de beste kans op een sportcarrière met betere prestaties, een gezonder leven met minder blessures, minder uitval en vooral meer plezier door sport. De MQ Scan is ontworpen op basis van de filosofie van het ASM. De MQ Scan helpt leerkrachten om de motorische ontwikkeling van kinderen te testen. Dat is belangrijk voor het herkennen van achterblijvers én van talenten.

Bron

Zet de MQ Scan in!

Vraag geheel vrijblijvend informatie aan voor jouw school, schoolbestuur of gemeente.  

Contact

Adres:
Hendrik Figeeweg 1C
2031 BJ Haarlem

Interesse of vragen MQ Scan?
Neem contact op met team MQ:
info@mqscan.nl of (+31) 023 3036808 

 

 

Meld je aan en blijf op de hoogte