Blog

Best Practice binnen LO-onderwijs

Om een beeld te krijgen van de implementatie van de MQ Scan in het LO-onderwijs, hebben wij gesproken met Niels van de F!TFabriek in de gemeente Bergen op Zoom. Niels legt uit hoe hij de MQ Scan inzet om tijdens de gymles de motorische ontwikkeling naar een hoger niveau te krijgen.

Vanuit welke gedachte hebben jullie besloten om de motoriek binnen jullie gemeente in kaart te brengen? 
Vanuit de F!TFabriek zijn wij gestart met de MQ-Scan, omdat wij enerzijds inzichtelijk willen maken wat de ondersteuning van de gymlessen oplevert t.a.v. de motoriek van de kinderen. Daarnaast geeft het ons inzicht hoe de motoriek op de basisschool zich ontwikkelt.’

Welk plek heeft MQ-Scan gekregen binnen het beleid?
‘Wij zetten de MQ-scan in met het doel om inzicht te krijgen in de motoriek van de kinderen, om hier vervolgens op door te pakken. Uiteindelijk is het zaak om middels de gymles de motorische ontwikkeling naar een hoger niveau te krijgen. De verkregen inzichten zijn bijvoorbeeld gebruikt om een kritische blik te werpen naar welke aanpak voor welke school effectief is en waar er meer aandacht aan besteedt moet worden.’

Welke inzichten hebben jullie tot op heden verkregen die hebben bijgedragen aan het beleid?
‘De eerste resultaten werden pas zichtbaar aan het eind van het schooljaar toen we de tweede scan uitvoerde. Hierin zagen we een positieve toename in de motoriek t.o.v. het begin van het schooljaar. Dit zorgde bij de medewerkers voor een positief gevoel! Deze inzichten van de MQ Scan hebben wij gedeeld met de gemeente en de scholen en dit leverde heel veel goodwill op over het werk dat wij binnen het basisonderwijs doen.’

Nu je deze eerste inzichten hebt, welke tip als ervaringsdeskundige zou jij dan willen delen met collega’s in het land?
‘Heel simpel, meten is weten. Door de inzichten in motoriek gecombineerd met BMI-cijfers heb je een mooi inzicht in de gezondheid van kinderen. De AVG maakt het echter wel een stuk lastiger om deze data te mogen gebruiken, maar vanaf volgend schooljaar gaan wij dit op laten nemen in het schoolprogramma. Op die manier zijn hier veel minder administratieve handelingen voor nodig zijn.’

 

Zet de MQ Scan in!

Vraag geheel vrijblijvend informatie aan voor jouw school, schoolbestuur of gemeente.  

Contact

Adres:
Hendrik Figeeweg 1C
2031 BJ Haarlem

Interesse of vragen MQ Scan?
Neem contact op met team MQ:
info@mqscan.nl of (+31) 023 3036808 

 

 

Meld je aan en blijf op de hoogte