Blog

KNVB en KNHB lijken het te begrijpen, maar raken ze de juiste “snaar”?

“voetbal- en hockeywereld twijfelen over het nut van selectie bij jonge kinderen”, is de headline op de NOS app. Wauw denk ik, gaat  er nu echt wat veranderen in de sportwereld! Ik lees het stuk en denk ja aardige stap, maar nergens één woord over motorische ontwikkeling.

Gelijke kansen, de sport volgt klaarblijkelijk het onderwijs, waar gelijke kansen beleid een hot topic is momenteel. Maar hebben zowel de KNVB als de KNHB vorig jaar het nieuws, onderzoeken en het landelijke beleid niet gevolgd?

Motoriek is drastisch achteruit aan het “hollen”.  
De discussie mbt dit thema concentreert zich voornamelijk richting het onderwijs. Wanneer we de gymlessen van 1 naar 3 uur kunnen brengen dan komt het allemaal wel goed met de motoriek. Naar mijn idee een totale misvatting. Die paar uurtjes gym zijn onvoldoende om de motoriek van onze jeugd op het gewenste niveau te krijgen.

Het is net zo goed een verantwoordelijkheid van de ouders zelf, die hun kinderen veel vaker naar buiten dienen te sturen, na schooltijd en in de weekenden.

Maar ook de georganiseerde sport dient haar verantwoordelijk te nemen. Stoppen met wekelijks toewerken naar het volgende competitiewedstrijdje.

Laat kinderen in de leeftijd 4 t/m 12 jaar vooral veel sport ervaring op doen en draag als sport zorg voor een goede en brede motorische basis.

Daar bewijs je niet alleen de maatschappij een enorme dienst mee, maar ook jezelf als sport. Mensen met een goede motoriek hebben meer plezier, kennen minder blessures en vertonen automatisch minder inactiviteit. Dat komt dus op ten duur naar je terug.

Niet al die gefrustreerde ouders aan de zijlijn, geen opgebrande sporters rond hun 15de die alleen maar met kampioen worden bezig zijn geweest. Want een talent is nog niet automatisch een topsporter. Talent zat in Nederland, maar de stap van talent naar een echte topsporter is nog niet zo eenvoudig.  Dus concentreer je op de ontwikkeling (als mens, motorisch, fysiek), laat dat voorop staan bij alle Nederlandse sportverenigingen.  Maak winnen pas belangrijk wanneer ze zo’n 12 jaar of ouder zijn.

Plezier in bewegen, gretig zijn om allerlei leuke en uitdagende bewegingsvaardigheden aan te leren, dat zou veel centraler dienen te staan in de sport. Winnen zou geen uitdaging moeten zijn, maar beter leren bewegen. Dat is de uitdaging voor het kind.

Veelzijdig prikkelen, aantrekkelijke en diversiteit aan vormen die ook buiten de betreffende sport liggen, denk aan “voetbaljudo”, “hockeyturnen” en zo kun je nog wel even door gaan.

Dus ik hoop van harte dat zowel de KNVB en KNHB de motorische ontwikkeling een centrale plek geven in hun pilot. En dat ze ook voorlopers/voorbeelden zijn voor andere sportbonden. Want de sport dient zich te beseffen dat het hard nodig is om kinderen op dit vlak te helpen. En hiervoor te gaan staan richting kind maar vooral ook de ouders.

Zeker nu duidelijk is gebleken uit onderzoeken, dat motoriek een cruciale voorspellende waarde is m.b.t. de gezondheid.

 

Zet de MQ Scan in!

Vraag geheel vrijblijvend informatie aan voor jouw school, schoolbestuur of gemeente.  

Contact

Adres:
Hendrik Figeeweg 1C
2031 BJ Haarlem

Interesse of vragen MQ Scan?
Neem contact op met team MQ:
info@mqscan.nl of (+31) 023 3036808 

 

 

Meld je aan en blijf op de hoogte