De motorische ontwikkeling door de ogen van:

Fysiotherapiepraktijk Eurelings

Fysiotherapie & Fysiofitness Eurelings is gevestigd in Gezondheidscentrum d’n Dippo. Daar bieden zij vele verschillende soorten therapieën aan zoals: fysiotherapie, manuele therapie, echografie en fysiofitness. Eigenaren van de praktijk zijn Erik en Anica Eurelings, die vol passie de praktijk runnen. Wij hebben hun onze vragen kunnen stellen over wat zij als fysiotherapeut ervaren in hun praktijk!

 

Voeding en bewegen

“Het stuk voeding is een belangrijk onderwerp bij de gezondheid van kinderen. Het probleem wat nu heerst is toch wel dat kinderen steeds meer toegang krijgen tot slechtere voeding en veel keuze in snoep. Vooral de marketing speelt daarin naar mijn idee een rol. Vroeger waren de kleine chipszakjes kleiner dan dat ze hedendaags zijn. Of bijvoorbeeld de misleidende reclame op een verpakking. Sommige ouders gaan ervan uit dat iets ‘gezond’ is, omdat de verpakking die indruk wekt dat het niet ongezond is. Dat is helaas vaak een misvatting.

 

Het tweede onderwerp dat van groot belang is bij de ontwikkeling van kinderen, is beweging. Wij krijgen steeds meer jonge kinderen in de praktijk met bijvoorbeeld rugklachten. In principe moeten kinderen tot 20 jaar helemaal geen last hebben van rugklachten, maar dat is toch wel een ontwikkeling die wij nu meemaken mede vanwege het te weinig bewegen van de jeugd.

 

Een ander voorbeeld van klachten is dat kinderen steeds vaker met nekklachten hier naar de praktijk komen. Dit omdat het gebruik van tablets, smartphones en computers steeds populairder worden. De houding van kinderen bij het gebruik is over het algemeen niet correct, maar ook de duur achter een schermpje speelt een belangrijke rol. Hierdoor kunnen er namelijk nekklachten ontstaan op erg jonge leeftijd en dat is zorgelijk.”

 

Peuterpret

“Dit soort ontwikkelingen die wij meekrijgen in de praktijk hebben er een tijd geleden voor gezorgd dat wij samen met Zuyderland Medisch Centrum, Maastricht UMC+ en de universiteit van Maastricht een programma hebben uitgevoerd om een gezonde leefstijl bij gezinnen met peuters te introduceren. Dit programma heette ’Peuterpret’ en was volgens ons zeker een succes.

 

We hebben het programma op deze leeftijd gemaakt, omdat vroeg beginnen met bekendheid rond het thema gezondheid ervoor zorgt dat je uiteindelijk niet achter de feiten aan gaat lopen. In de jonge jaren wordt er namelijk voor een kind al veel bepaald. Om een voorbeeld te geven worden er in de jeugd de vetcellen aangemaakt waar je je hele leven mee gaat doen. Ook het kraakbeen wordt tot een bepaalde leeftijd aangemaakt en daar moet je vervolgens ook je hele leven mee doen. Allemaal ontwikkelingen op jonge leeftijd waar meer aandacht voor nodig is.”

 

B-Fit

“Vervolgens kwamen wij erachter dat er een soortgelijk programma beschikbaar is als Peuterpret, alleen dan niet voor de peuter/kleuter leeftijd, maar voor de basisschoolkinderen: het B-Fit programma.

 

Het doel van dit programma voor ons is om binnen 2 jaar het bewustzijn te vergroten onder de ouders, leerkrachten en daarmee de jeugd, zoals ook bij ‘Peuterpret’. Wij zijn met deze insteek tot een start gekomen met het B-Fit programma op een school in de buurt.

 

Om het project gelijk goed onder de aandacht te brengen bij ouders en kinderen, we hebben het ten slotte over de awareness bij hen, hebben wij aan de school gevraagd of er een mogelijkheid was tot een kickoff. Wij hadden ingezet op een kickoff van 1 uur, maar de school was zo enthousiast, dat zij er een halve dag voor hebben gereserveerd!

 

Zo werden de onderwerpen voeding en bewegen al kort aangestipt, en iedereen vond het fantastisch. De kickoff was een groot succes! Later in het programma werd er ook een moment georganiseerd speciaal voor de ouders om hen uitleg te geven over het B-Fit programma en wat we ermee willen bereiken.

 

MQ Scan

Binnen het B-Fit programma wordt ook de MQ Scan aangeboden. Deze hebben wij ondertussen ook afgenomen bij de leerlingen. De afname van de scan vonden wij heel fijn en het was praktisch goed toepasbaar.

 

Wat ons opviel was dat de resultaten ook wel zo uitpakten zoals wij hadden verwacht op de dag zelf. Na afloop van de scan hebben wij de resultaten al met een aantal leerkrachten besproken om te kijken hoe hij/zij daarin stond. Daaruit bleek dat die precies dezelfde gedachtes had als die uit de MQ Scan zijn gekomen. Zo wordt toch de verwachting bevestigd op papier.

 

Uiteindelijk is het doel om de resultaten te gaan bespreken met de ouders, maar dat is op dit moment voor de school nog niet haalbaar binnen bijvoorbeeld een 10-minuten gesprek. Deze is namelijk erg kort en daarin dient al veel besproken te worden. Op den duur is het wel het doel dat vooral van de kinderen die een slechte motoriek lieten zien op de scan, de ouders op de hoogte worden gesteld. Zo kunnen zij daar samen met het kind ook aan gaan werken!

 

Zet de MQ Scan in!

Vraag geheel vrijblijvend informatie aan voor jouw school, schoolbestuur of gemeente.  

Contact

Adres:
Hendrik Figeeweg 1C
2031 BJ Haarlem

Interesse of vragen MQ Scan?
Neem contact op met team MQ:
info@mqscan.nl of (+31) 023 3036808 

 

 

Meld je aan en blijf op de hoogte