MQ WAT NU

Help de kinderen echt verder

Wij willen samen met jou, werken aan een fitte, gezonde en goed bewegende generatie. Een goede motoriek draagt bij aan de totale ontwikkeling van het kind. School kan hierin een cruciale rol spelen en is daarom een belangrijke lokale partner, om kinderen naar het gewenste motorisch niveau te ontwikkelen. Ligt de oplossing niet binnen de school? Ga in gesprek met ouders en maak een start!

Motoriek & MQ Scan 

Bijna een kwart (24%) van de kinderen in Nederland heeft een motorische achterstand. Dat blijkt uit het onderzoek motoriek peiling 2021, uitgevoerd door de Haagse Hogeschool. Dit houdt de opvatting in stand dat kinderen nog slechts te weinig of niet goed genoeg bewegen. Verschillende onderzoeken laten zien dat kinderen met een goede motoriek zich over het algemeen fitter voelenmentaal en sociaal  beter functioneren én een positiever zelfbeeld hebben. Dat gun je toch ieder kind!

Afgelopen schooljaar werden meer dan 132.000 kinderen gescand met de MQ Scan. MQ staat voor Motorische Quotiënt. De scan monitort de motoriek van kinderen op de basisschool en kan dus bijdragen aan het vroegtijdig signaleren van eventuele motorische achterstanden.

Monitoren van de motoriek

En dan?

Om een vervolg te geven aan de MQ scores en het kind echt verder te kunnen helpen hebben we verschillende mogelijke interventies voor je op een rijtje gezet in 4 categorieën: zorg, onderwijs, opleiding en buiten school/vereniging. Zo kun je bijvoorbeeld inzicht krijgen in het verdiepende aanbod van het ASM (Athletic Skills Model), er achter komen hoe andere scholen of gemeenten vervolg geven aan de MQ-scores of waar er bij jou in de buurt kinderfysiotherapeuten gevestigd zijn. Daarnaast geven we extra uitleg over de scores en kun je zien wie onze samenwerkingspartners zijn. Al deze informatie vind je hieronder.

Hoe kunnen de scores worden verklaard?

Alle kinderen hebben het MQ-parcours afgelegd, hun scores zijn opgeslagen, goedgekeurd in de online omgeving (dashboard) en hebben nu een kleur gekregen. Wat betekenen deze kleuren en wanneer moet er aan de bel getrokken worden? Wij helpen je graag op weg met de onderstaande informatie.

Op school

Lees hier hoe andere scholen en gemeenten al vervolg geven aan de MQ-Scan. Of krijg inzicht in het beweegritme van een kind middels de te downloaden vragenlijst.

Buitenschoolse activiteiten en andere tools

Wat is er buiten school mogelijk om te werken aan de motorische vaardigheden en wat kan een vereniging doen?

Opleiding

Bekijk het aanbod van ASM (Athletic Skills Model) met een boek, workshops, opleidingen en andere theoretische handvatten om je gymles zo goed mogelijk in te richten (met o.a. een kosteloze workshop via het Sportakkoord).

Zorg

Scoort een kind ondergemiddeld op de MQ Scan en is er sprake van een motorische achterstand? Lees meer over hoe JGZ (jeugdgezondheidszorg) en/of kinderfysiotherapie kan bijdragen aan het wegwerken van deze achterstand.

Samenwerkingspartners

Wij zijn als MQ Scan een aantal samenwerkingen aangegaan met partijen die wellicht interessant kunnen zijn in het proces van het vervolg geven aan de MQ-scores.

Zeeuws brede screening

In 2019 is de MQ Scan voor het eerst uitgevoerd in Zeeland. “Meten is mooi, maar we moeten iets doen met de data die we ophalen”. SportZeeland heeft hier een document over geschreven.

Roadmap

Van de MQ Score naar een interventie? Bekijk hier de roadmap van MQ Scan met de bijbehorende beslisboom. Dit kan helpen bij het nemen van vervolgstappen op het gebied van ondersteuning en uitdaging.

Bekijk de video hiernaast waarin wetenschapper Joris Hoeboer in 30 seconden uitlegt hoe je de motoriek kunt verbeteren.

Geïnteresseerd in de achterliggende onderzoeken?